ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗ

      Η εμπειρία μου στη βρογχοσκόπηση είναι σημαντική τόσο στην Ελλάδα (επιστημονικός συνεργάτης στο Βρογχολογικό Τμήμα του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»), όσο και στο εξωτερικό, στο μεγαλύτερο κέντρο βρογχοσκοπήσεων της Ευρώπης (THORAXKLINIK HEIDELBERG GERMANY), όπου μετεκπαιδεύτηκα με υποτροφία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στις σύγχρονες διαγνωστικές και επεμβατικές βρογχοσκοπικές τεχνικές (π.χ. ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα, laser,stents).

Στο video που ακολουθεί επεξηγείται με παραστατικό τρόπο η διαδικασία της βρογχοσκόπησης (γαλλικά)

      Η βρογχοσκόπηση είναι εξέταση που γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς να είναι πάντα απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενή. Βοηθάει σημαντικά στη διάγνωση των παθήσεων των βρόγχων και του πνεύμονα.

      Η βρογχοσκόπηση, όταν πραγματοποιείται από έμπειρο βρογχοσκόπο, είναι μια ασφαλής και καλά ανεκτή εξέταση. Διενεργείται με ήπια αναισθησία (μέθη). Το λεπτό (πιο λεπτό από το μικρό μας δαχτυλάκι) και εύκαμπτο βρογχοσκόπιο φέρει μία mini κάμερα στην άκρη του και κάνει δυνατή την εξέταση του εσωτερικού των βρόγχων και τη λήψη βιοψιών από τις βλάβες που βλέπει ο πνευμονολόγος κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η εξέταση διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Αν η νόσος έχει προσβάλει τους αδένες ανάμεσα στους δύο πνεύμονες, εκτελείται μέσα από το βρογχοσκόπιο παρακέντηση του βρόγχου και λήψη υλικού των προσβεβλημένων αδένων.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s