Σας λένε ότι ροχαλίζετε έντονα και η αναπνοή σας σταματάει όταν κοιμάστε;
Το πρωί αισθάνεστε κουρασμένος και ας έχετε ξαπλώσει από νωρίς;
Αισθάνεστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας;
Αν κάποια από αυτές τις καταστάσεις σας συμβαίνει τότε είναι πιθανόν να πασχετε από το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ. Το σύνδρομο αυτό οφείλεται σε παροδική απόφραξη του φάρυγγα κατά τον ύπνο. Αν και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, επηρεάζει όλη τη διάρκεια της ημέρας τη ζωή του πάσχοντα. Ο ασθενής, εκτός από κακή ποιότητα ύπνου, εμφανίζει κούραση, κακοδιαθεσία και υπνηλία την ημέρα. Αν οδηγεί κινδυνεύει να προκαλέσει ατύχημα. Η ψυχολογία του είναι κακή, τσακώνεται στο σπίτι του, δεν αποδίδει στη δουλεία του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, ότι όσοι πάσχουν από άπνοια του ύπνου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυξημένη και δύσκολα ελεγχόμενη πίεση, να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό οφείλεται στο stress στο οποίο υπόκειται το καρδιαγγειακό σύστημα του ασθενή κατά τη διάρκεια των απνοιών, λόγω της χαμηλής παροχής οξυγόνου στα ζωτικά όργανα. Πρέπει λοιπόν έγκαιρα να τίθεται η διάγνωση του συνδρόμου και να θεραπεύεται για τη βελτίωση, τόσο της ποιότητας ζωής των πασχόντων, όσο και της γενικής κατάστασης της υγείας τους.
Το σύνδρομο άπνοιας εμφανίζεται συχνότερα, αλλά όχι αποκλειστικά, σε παχύσαρκους ανθρώπους. Επίσης, είναι συχνότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία. Για να τεθεί η διάγνωση ο ασθενής, που εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα, αρχικά, εξετάζεται από ειδικό πνευμονολόγο και συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο, που σκοπό έχει την αντικειμενική εκτίμηση του βαθμού ημερήσιας υπνηλίας και την καταγραφή των συνηθειών του ύπνου του. Στη συνέχεια ο ασθενής, εφόσον κριθεί απαραίτητο, υποβάλλεται σε “μελέτη ύπνου”. Οι μελέτες ύπνου πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους νοσοκομείων, αλλά ακόμα και στην οικία του ασθενή. Ο ασθενής κοιμάται ένα βράδυ και κατά τη διάρκεια του ύπνου καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός παραμέτρων, που η ανάλυσή τους απαντά με σιγουριά στα ερωτήματα: πάσχει ο εξεταζόμενος από σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο; ποια η βαρύτητα του συνδρόμου; ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης;
Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τη βαρύτητα του συνδρόμου άπνοιας. Αν είναι ήπιο τότε η αγωγή είναι συντηρητική. Δίνονται οδηγίες για απώλεια βάρους, αν χρειάζεται, αποφυγή της θέσης ύπνου στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα άπνοιες, με βάση τα δεδομένα της μελέτης (συνήθως οι άπνοιες είναι συχνότερες σε ύπτια θέση) κ.α. Αν το σύνδρομο είναι σοβαρό ή η ημερήσια υπνηλία διαταράσσει τη φυσιολογική ζωή του πάσχοντα, τότε συνταγογραφούνται ειδικές συσκευές που φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, και οι οποίες χορηγούν αέρα υπό πίεση, έτσι ώστε να μην επιτρέπουν στους αεραγωγούς του ασθενή να κλείνουν κατά τον ύπνο. Η αγωγή αυτή είναι πολύ αποτελεσματική και συχνά οι ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα μετά την εφαρμογή της συσκευής αναφέρουν ότι ξύπνησαν το πρωί για πρώτη φορά μετά από καιρό πραγματικά ξεκούραστοι και χορτασμένοι ύπνο καλής ποιότητας.
Κοντοπύργιας Γεώργιος
Πνευμονολόγος